Ett Varningens Finger För Investeringar i Små Aktier Generellt!

Be afraid, be VERY afraid of the hype!

Det har varit roligt att följa forumen det senaste åren. Det är oerhört intressant att se förhoppning bli sanning för att sedan bli förtvivlan.

Här följer ett antal bolag som har haft väldigt euphorisk stämmning i forumen, precis innan dödsstöten! Alla säger hur fantastiskt aktien är och hur den ska 10 dubblas från dagens nivå. I call it, how to lose a lot of money fast!

Det är ungefär såhär det går:

  1. Bolaget ligger i dvala en period
  2. Något “amazing” ska eventuellt KANSKE någon gång hända som ger MILJARDVÄRDEN till bolaget
  3. Samarbetet/avtalet är värt mycket pengar, om sisådär 3-4 år eller i framtiden
  4. Smart money har köpt på sig aktier tidigt/vet något
  5. Haussen inleds i form av forum-spam, analyser, RedEye,  köprekar och 20 trådar om dagen på börssnack.
  6. Ingen vågar hoppa på riktigt än… De vill se att den är på väg uppåt.
  7. Smart money köper lite varje dag under en period för att ge sken av stigande kurs
  8. Aktien får en brant rörelse i spekulation eller vid en nyhet då “allt blir sant”.
  9. ALLA BLIR TOKIGA OCH SKRIKER KÖÖÖÖP/GLITTER/100 kr aktien
  10. Aktien orkar inte högre trots hype
  11. Extremt hög volym
  12. Aktien går inte UPP mer, alla har gav strax över kursen, säg nyligen i Wnt, 30 kr+
  13. Det ligger 50-60 miljoner kr i förlorande position
  14. Folk undrar vad som hänt, varför den inte ligger på 100 kr
  15. Aktien faller sakta då 50-60 miljoner inte vill bli 30 miljoner när hypenlagt sig
  16. Folk är så sålda på “caset” att de snittar ned sig i all oändlighet
  17. Aktien “dör ut” eller eventuellt får någon boost då och då med hjälp av PM, nya förhoppningar eller liknande
  18. Alla säljer eventuellt till förlust
  19. Rinse and repeat

Kurvan börjar se ut som ett döende EKG till slut

Här är exempel på många haussade aktier som ofta har slutat i tragedi, därför lyfter jag ett varningens finger för “små förhoppningsaktier” i form av långsiktig investeringar. Det är alldeles för många som inte lyckas om de köper i hypen!

Det är svårt att sälja till vinst eftersom potentialen är 10x högre (säger alla andra). Psykologist blir det svårt att släppa aktien när den sedan ligger i eventuell förlust, speciellt om den blir för stor.

Har aktien extremt hög omsättning men aktien INTE kan ta sig högre = VARNING, VARNING… De som köpt tidigt är inte intresserade av högre priser. VARFÖR?

Aktien börjar då oftast få SLUT på momentum, den börjar inte få momentum som det skrivs om på forumet. Dagarna efter faller aktien, precis som väntat. Sedan bryts trendlinjen, då är det verkligen kört i ett par veckor/månader/år. Ibland återhämtar sig aktien aldrig igen!

Forumen blir kalla. Analyserna upphör. Ingen skriver på RedEye. Folk som varit de största haussarna försvinner “mystiskt” och vänder kappan efter vinden. Vissa säger, “sitt still i båten”. Vissa skriker om PM varje dag utan resultat.

Vissa säger att det är en otrolig deal att få aktien för 10 kr, 9 kr, 8 kr, 7 kr, 6 kr, 5 kr, 4 kr 3 kr….. säljer ut i frustration 1 år senare och ligger back miljoner.

Problemet blir att man tror så hårt på “bolaget” att man inte ser skogen för alla träd. Tittar man tillbaka så är trenden uppenbart nedåt, varför höll vi så hårt i aktien? Potentialen var ju så stor. Visst, det är så aktien blir uppblåst från början. När marknaden inte får resultaten vi förväntar oss på grund av, förseningar, uteblivna samarbeten, tystnad och liknande tar folk eventuellt en förlust…

 

Därför är vi inte inne i dessa aktier någon längre tid, och isåfall vid fina set-ups tidigt i “haussen”, gå inte in med för stora summor om du inte vet vad du håller på med. Dessa aktier kan man äga ett par dagar eller så länge trenden är upp.

Sälj i styrka och ta hem vinster blir dagens tips i småbolag!

Och om du inte har planer på att sälja, köp iallafall inte för en investering för bolaget “låter bra”, “du tror på bolaget på sikt” och liknande. Vad händer om man snittat ned sig i en aktie från 10 kr till 3 kr och nyheterna man spänt väntar på varje dag aldrig dyker upp? Bolaget blöder pengar och ingen vill köpa aktien, förutom 20% billigare så de kan sälja till dagens nivå om en månad. Vad händer när likviditeten är i botten och man sitter med 300,000 kr i en aktie som inte har något hopp. Nu får vi ta den personen gånger 50, 100, 150? De som sitter fast och vill ut. Är det konstigt att aktien inte klättrar på nyheter som är ” positiva”, men inte ger några inkomster för bolaget?

Det farligaste är när man i ärlighetens namn tror att “den här gången är det annorlunda” men missar varningsklockorna som ringer från bergstopparna.

Förhoppningen är inte vad den en gång var och vi sitter kvar med Svarte Petter… Låt det inte hända dig. Kolla på grafen så slipper du eventuell katastrof i många av dessa småbolag där ett fåtal proffs tjänar miljoner varje år på “småspararnas” bekostnad.

P&D ANOT P&D Ellen P&D Hansa P&D- IS P&D-ARCTICGOLD P&D-BINV P&D-CASO P&D-CE P&D-CHRON P&D-DIGN P&D-IMMU P&D-IMPC P&D-Kancera P&D-KARO P&D-PREC P&D-SEAM P&D-SHEL P&D-SNMVisst kan vissa av dessa bolag fortfarande vända! Det är inte det jag säger. Vissa av dessa kan säkert bli succébolag och tjäna stora pengar senare. Men när haussen är som värst, be careful det är poängen med inlägget.

 

Men vill man undvika förluster är det klokt att stoppa ur när det börjar se ut som trilogin i Stieg Larssons Millenium:

  1. “Proffs som hatar aktien”
  2. “Småspararna som lekte med elden”
  3. “Luftslotten som sprängdes”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top